Yritys

Teknologia tarjoaa koko ajan uusia mahdollisuuksia ja kuluttajien arvopohjan muuttuminen vaikuttaa valintoihin. Haluamme kehittyä, oppia ja olla mukana muutoksessa sekä auttaa vaatetusalaa hyötymään digitalisaation mahdollistamista uusista toimintamalleista.

Fashion Team LT – Vaatetusalan osaamista ja ohjelmistoja

Fashion Team LT auttaa suomalaisia vaatetusalan yrityksiä, kaavoittajia ja suunnittelijoita hyödyntämään parhaita ohjelmistoja ja uusinta teknologiaa vaatteiden kaavoituksessa ja suunnittelussa sekä niiden markkinoinnissa ja verkkomyynnissä. Liisa Turtiaisen yli 20 vuotta sitten perustaman yrityksen missiona on tarjota vaatetusalalle kehittyvän teknologian mukaisia globaalisti käytössä olevia ratkaisuja.

1990-luvun alkupuolella Turtiainen teki elämänmuutoksen ja lähti toteuttamaan lapsuuden haavettaan työskennellä vaatetuksen parissa. Uranvaihdos alkoi 5 vuoden opiskelulla Savonia-ammattikorkeakoulussa, josta hän valmistui 1997. Opinnäytetyön myötä Turtiainen tutustui Grafis CAD -kaavoitusohjelmistoon, joka vei häneltä suoraan jalat alta. Työurallaan Turtiainen otti Grafiksen työkalukseen heti alusta lähtien ja mittatilaustöiden ohella koulutti Grafis-käyttäjiä eri puolella Suomea.

“Rakastuin samantien Grafikseen! Se herätti sisäisen nörttini ja avasi täysin uuden maailman tuolloin 20 vuotta sitten. Intohimoni vaatteiden tekoa kohtaan muuttui haluksi auttaa muita ymmärtämään, miten kaavoitusta ja suunnittelua voi tehdä uusinta teknologiaa hyödyntäen ja samalla luontoa säästäen”, Turtiainen kertaa.

Vuoden 2000 alussa tapahtui iso muutos ja Turtiaisesta tuli Grafis CAD -ohjelmiston Suomen ja Skandinavian edustaja. Turtiainen on kouluttanut vaatetusalan opettajia ja opiskelijoita lukuisissa oppilaitoksissa sekä vaatetusalan kaavoitukseen perehtyneitä ammattilaisia useissa yrityksissä ja teattereiden puvustamoissa Suomessa, Skandinaviassa ja Latviassa. Grafiksen rinnalle on tullut Browzwear 3D VStitcher-ohjelma ja matkan varrella Turtiaisen mukaan on tarttunut myös kaksi intohimoisesti vaatetusalan tulevaisuuteen ja ohjelmiin suhtautuvaa työntekijää.

Asiansa osaava kouluttaja kehittää jatkuvasti itseään ja osaamistaan 

Tiedonnälkä kasvaa syödessä. Turtiainen on tiiminsä kanssa aina siellä missä tarjotaan uusinta tietoa vaatetusalan kehityksestä. Myös tiivis yhteistyö vaatetusalan toimijoiden, alan lehdistön sekä teattereiden ja oopperoiden vaatetustasiantuntijoiden kanssa on edistänyt Turtiaisen omaa osaamista ja kehittänyt Fashion Team LT:n palveluja.

“Toimintamme perusta on siinä, että me todella osaamme itse kaavoittaa, suunnitella ja tehdä vaatteita. Tähän kaikkeen pystymme hyödyntämällä käyttämiemme ohjelmien täyden potentiaalin. Vain tällä tavalla voimme varmistaa, että osaamme oikeasti kouluttaa asiakkaitamme saamaan kaiken irti Grafiksesta ja VStitcheristä. Annamme tuotetukea suomeksi ja englanniksi ja haluamme auttaa asiakkaita löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun”, Liisa Turtiainen kertoo.

Fashion Team LT:n ammattilaiset tarjoavat vaatetusalan toimijoille useita eri palveluita ohjelmistojen myynnin ja koulutuksen lisäksi. He toteuttavat eri ohjelmilla palveluja vaatetusalan yrityksille, lehtitaloille ja yksittäisille suunnittelijoille, joilla ei ole mahdollista ostaa ja kouluttautua ohjelmistojen käyttäjäksi. Samalla tiimi varmistaa, että heidän osaamisensa pysyy yllä vaativia asiakastöitä tehdessä. 

Vaatetusalan supernörtit auttavat ja kehittävät

Hanna Toivanen tuli töihin Fashion Team LT:lle vuonna 2005 oppilaitosharjoittelun kautta. Opinnoissaan hän erikoistui tekniseen vaatesuunnitteluun, jolloin myös Grafis tuli hyvin tutuksi.

“Päätyöni on kaavoittaa ja sarjoa Grafis-ohjelmistolla kaavoja Suomen kahdelle suurimmalle käsityölehdelle. Tätä työtä olen tehnyt alusta lähtien. Tällä hetkellä näen, että alan lehdet ovat suuren murroksen edessä, kun perinteisistä kaavoista siirrytään 3D-malleihin. Odotan innolla, että pääsen tukemaan lehtiä kehittämään omia palveluitaan uusimman teknologian avulla”, Toivanen pohtii.

Roosa Kumpulainen puolestaan tuli taloon kaksi vuotta sitten, hänkin harjoittelun kautta. Grafista hän oppi käyttämään Savonia-ammattikorkeakoulussa Liisa Turtiaisen opastuksella. VStitcherin saloihin hän tutustui työharjoittelussa. Osaamista on edelleen vahvistanut työskentely Fashion Team LT:ssä.

“Koulussa pääsin tutustumaan eri ohjelmiin, mutta 3D-ohjelmista VStitcher oli se joka todella vakuutti minut. Muut ohjelmat eivät ole läheskään niin monipuolisia. Työni on auttaa Liisaa ja Hannaa kaikissa asiakastöissä. Parasta työssäni on se, että pääsen näköalapaikalta seuraamaan vaatetusalan nykytilannetta ja tulevaisuuden suuntia. näkemään mitä kaikkea vaatetusalalla voidaan tehdä tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Uudet mahdollisuudet ovat asia, joista on erittäin tärkeää viedä viestiä suomalaisille yrityksille”, Kumpulainen kertoo.

Vaikka Fashion Team LT:n kolmen asiantuntijan juuret ovat tiukasti käytännön työssä, pohjimmiltaan he ovat vaatetusalan supernörttejä, jotka ovat hurahtaneet 3D-maailmaan. Työ on välillä sesonkiluonteista ja tarpeen mukaan rivejä vahvistetaan alan osaajilla ja supernörteillä. Oppia he hakevat maailmalta, muun muassa Frankfurtin Texprocess-messuilta ja alan kursseilta. Toki he seuraavat muutenkin jatkuvasti vaatetusalan eri ohjelmistojen ja verkkokauppojen kehitystä.

“Olemme Euroopassa jäljessä muuta maailmaa vaatetusalan 3D-kehityksessä. Se todella huolestuttaa minua. Kannan voimakasta huolta suomalaisen vaateteollisuuden säilymisestä ja kannattavuudesta. Siksi meidän tehtävämme on maailmalta saatujen oppien ja työkalujen avulla tarjota yrityksille keinoja kehittää koko prosessia vaatesuunnittelusta verkkokauppaan ja markkinointiin. Samalla haluamme vaikuttaa myös alan ympäristövastuullisuuteen”, Turtiainen kiteyttää.

3D-mallinnus mullistaa vaatealan

Fashion Team LT kehittää intensiivisesti 3D-palveluita, jotka helpottavat asiakaskokemusta verkossa ja mahdollistavat virtuaalisen kaavojen sovittamisen protomallien valmistuksen sijaan. Nykyisin myös vaatteiden mallikappaleet voi korvata digitaalisesti. Tulevaisuudessa asiakas voi sovittaa omien mittojen mukaisen avatarin päälle vaatteita nettikaupan virtuaalisessa sovituskopissa. Suomalainen Sizey Oy kehittää palvelua, joka toimii saumattomasti VStitcherin kanssa. Tähän linkittyy heidän virtuaalinen vartalonmittaus- ja kokosuosituspalvelunsa. VStitcher toimii saumattomasti sekä Grafis-ohjelmiston että myös Adoben ohjelmistojen kanssa.

“Kun nämä ohjelmat ja Sizeyn palvelut yhdistetään oikealla tavalla, vaatteen kaavoitus, suunnittelu, markkinointi ja myynti mullistuvat. Tuotteen suunnittelu ja kaavoitus voidaan digitalisoida täysin Grafis CAD – ja 3D VStitcher -ohjelmistoja käyttäen. Kaavojen virtuaalinen sovitus 3D-ohjelmassa avatarin päälle vähentää merkittävästi protomallien valmistustarvetta. Myös vaatteiden mallikappaleet voidaan korvata suurelta osin 3D-kuvilla. Tällöin voidaan tehdä esimerkiksi ennakkomarkkinointia ja myyntikatalogeja ilman että yhtään vaatetta on vielä edes ommeltu. Vaatteita ei tarvitse enää valokuvata mallien päällä ja tuotteet saadaan nopeasti myyntiin verkkokauppaan. Asiakas saa vaatteen kokosuosituksen ja pääsee myös sovittamaan oikealta näyttävää vaatetta avatarin päälle verkkokaupassa”, Turtiainen kertoo.

Tulevaisuudessa asiakkaan mittojen mukaiset avatarit tulevat yleistymään. Kaikki tämä on tehtävissä jo tällä hetkellä, ja suuret yritykset maailmalla ovat ottaneet käyttöön 3D-ohjelmien tarjoamat mahdollisuudet ja uudet toimintatavat. Fashion Team LT kehittää ja pilotoi 3D-palvelukokonaisuutta parhaillaan muutaman suomalaisen yrityksen kanssa. 

“Samaan aikaan me vaatetusalan nörtit syvennämme 3D-taitojamme sekä koulutusten että käytännön tekemisen kautta. Odotamme kärsimättöminä että pääsemme pian esittelemään kehitystyön tuomia mahdollisuuksia yritysten verkkokaupoille”, Turtiainen sanoo.

Tarjoamme kaikille vaatetusalan toimijoille pääsyn uuden teknologian maailmaan

Fashion Team LT haluaa tarjota ratkaisuja ja palveluita myös vaatetusalan pk-yrityksille. Missiona on antaa jokaiselle toimijalle mahdollisuus toimia markkinoilla tasavertaisesti. 

“Ei ole vain isojen firmojen etuoikeus päästä käyttämään ja tekemään työtään parhaimmilla ohjelmilla. Tietenkään kaikilla alan toimijoilla ei ole mahdollisuutta ostaa Grafista tai VStitcheria. Siksi haluamme tarjota ohjelmistojen myynnin ja koulutuksen lisäksi näitä uraa uurtavia 3D-palveluitamme, jotka toteutamme myynnissä olevilla ohjelmilla”, Turtiainen kertoo.

Suomalainen Fashion Team LT on valtuutettu Grafis- ja VStitcher-ohjelmistojen myyjä ja kouluttaja Suomessa ja Skandinaviassa. Viime vuosina markkina-alue on laajentunut Baltian maihin, erityisesti Latviaan. Yritys antaa myös suomen- ja englanninkielistä tukipalvelua molempien ohjelmien käyttäjille.

Liisa Turtiainen tartuttaa myös sinuun 3D-innon ja kertoo miksi yrityksesi tulisi olla mukana alan viimeisimmässä kehityksessä. Ota rohkeasti yhteyttä Liisaan  ja saat apua viedäksesi tuotteesi verkkoon asiakasystävällisesti ja luontoa säästäen.

Jätä meille viesti lomakkeella